Идва един от най-големите български празници – Гергьовден.От този ден започва летния цикъл.Виждаме раззеленяването на природата, вдишваме аромата на пролетни цветя, ’’събуждаме се от зимния сън ’’ и сме готови за едно ново,по-добро начало.
На този ден почитаме един от най-големите светци на българската православна църква-свети Георги Победоносец,покровител на земеделците и овчарите,повелител на плодородието.В чест на св.Георги,българската традиция повелява да се заколи агне.
За здраве,щастие и късмет, стопанката на дома трябва да премете дома си преди изгрев слънце и да закичи вратата със здравец и люляк.
След това се пристъпва към жертвоприношението.
На този празник,няма къща от която да не се носи аромат на вкусно печено агнешко.
Ето една вкусна рецепта, изпробвана през годините от моите баба и майка.
1 агнешки бут
1пакетче краве масло/1/2ч.чаша олио
1 глава чесън
1 глава лук
2-3 моркова
Джоджен и девесил по 1-2 ч.л
Бял и черен пипер на вкус.
Агнешкия бут и дреболиите се заливат със студена вода,подправя се с сол,дафинов лист и няколко зърна черен пипер.Оставя се да ври около 30 мин.
След това намазваме бута с масло и го поръсваме с червен,бял и черен пипер.
Шпиковаме го на няколко места със скилидки чесън и парчета морков.Печем два часа на 150 градуса.
Сега е ред да приготвим и дроб сърмата
Лукът нарязан наситно и заедно с ориза /400-500г. / се задушава в мазнината.След това се залива с три части вода,спрямо количеството ориз.Овкусявя се с джоджен,сол и магданоз.
Слагаме дроб сърмата в тавата с печения бут и запичаме още около 20-30 минути.
Пожелавам Ви приятен апетит и Весели празници!
Comments