Великден е един светъл празник за всички родени на тази земя.
На този ден, ние християните празнуваме Възкресението на божия син,който със смъртта си е изкупил греховете на своите чеда .
Седмицата преди Великден се нарича Страстната седмица.Първите три дни от седмицата се използват за разчистване на дома.Трябва да изхвърлим всичко старо и ненужно. Неща, които не използваме по-вече от две години, разни вещи и дрехи, е хубаво да ги изхвърлим или раздадем на някои, на който може да са му в полза.На Велики четвъртък се боядисват великденските яйца,като през този ден се спазва забраната за работа.На Разпети петък се ходи на църква и се минава под масата три пъти за здраве.
Великата събота е ден в който се замесва обредния хляб.Днес ние си замесваме или в по-вечето случаи си купуване козунак – сладка обредна пита, замесена за първи път във Франция през 17 век.В неделя цялото семейство се събира за да почете Празника. На празничната трапеза има и агнешко,приготвено по специалните рецепти на нашите баби и майки.На този ден си подаряваме яйца и има един ритуал на който се радват малките дечица.Всеки си избира по едно боядисано яйце и се ’’борим’’ с тях.Чието яйце победи т.е остане здраво след чукането / пеливан /, той ще е най-здрав и щастлив през годината. Нека посрещнем Великден в почистен дом, с нови дрехи /символ на новия живот през пролетта/ и с агнешко на трапезата , защото в деня на Възкресението в жертва е принесено агне.
Тук може да прочетете полезни съвети и готварски рецепти за вашата празнична трапеза http://velikden.praznuvai.com/
Comments